13 Haziran 2020 Cumartesi

KARŞIYAKADAN

Karşıyaka'dan HabKarşıyaka


Yıllardır sizlere izmir de olduğumuzu ve KARŞIYAKADAN yayın yaptığımızı defalarca belirtmişizdir.Ama bu dediğiniz yer neresidir işte sizlere Karşıyaka hakkında ve karşıyakada olup bitenler hakkında kısa bir bilgi amacıyla böyle bir yazı düzenleme ihtiyacı duyduk.İşte Karşıyaka da olup bitenlerden kısa bir derlemeyi aşağıda sizlere sunuyoruz.

KARŞIYAKA'DA NELER OLUYOR

Tarımsal Kalkınma

Karşıyaka’da Tarımsal Kalkınma Hareketi Başlıyor

Karşıyaka Belediyesi, Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin desteği ve işbirliği ile kısa ve uzun vadeli hedefleri kapsayan sosyo-ekonomik içerikli bir tarımsal kalkınma projesine başlıyor. Proje kapsamında kısa vadede Karşıyaka’nın kırsal alanları olan Yamanlar ve Sancaklı mahallelerinde yer alan boştaki arazilerde tarımsal üretimin gerçekleştirilmesine yönelik çalışmalar yürütülecek. Bu süreçte Karşıyaka Belediyesi ve Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi arasında yapılacak protokolle, söz konusu arazilerde yetiştirilebilecek ürünlerin belirlenmesi ve üretim sürecinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi konularında işbirliğine gidilecek. Uzun vadede ise şehre yakın kırsal alanlardaki çiftçiler ile şehirdeki tüketicilerin bir araya gelerek karşılıklı ihtiyaçlarını karşılayacakları, yerel üreticilerin doğa dostu üretim konusunda desteklendiği, tüketicilerin de kooperatifler ve gıda grupları aracılığıyla bir araya gelerek güvenli gıdaya ekonomik fiyatlar ile erişebilecekleri sosyo-ekonomik içerikli bir proje gerçekleştirilmesi hedefleniyor.
Tarımsal Kalkınma2
Karşıyaka Belediyesi ile Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesinin karşılıklı yapacağı protokolün ön görüşmesi kapsamında şube yönetim kurulu üyeleri ile Belediye Başkanı Cemil Tugay ve proje yetkilileri bir araya geldi. Şube Yönetim Kurulu Üyeleri Tevfik Türk, Zerrin Çelik, Fatih Özden, Handan Güven’in, Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın ve Belediye Proje Uzmanı Alper Akbulut’un katıldığı toplantıda kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerin belirlendiği stratejik yol haritası ve yapılacak protokolün kapsamı görüşüldü.
Toplantının oldukça verimli geçmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Cemil Tugay, iyi tarım uygulamalarının ve yerel üreticinin desteklenerek Karşıyakalılar’ın güvenli gıdaya ekonomik olarak erişebilmesini sağlamanın önemine dikkat çekerek; “Tarımsal üretimin geliştirilmesi, iyileştirilmesi ve yerel üreticilerin desteklenmesinin önemi gün geçtikçe artıyor. İçinde bulunduğumuz salgın bunu bize tekrar hatırlattı. Birbirinden kopuk olan tüketici ve üretici arasında bir dayanışma ağı oluşturmak, sistemli bir işbirliği geliştirmek gerek sosyal gerekse ekonomik açıdan her iki tarafa da katkı sağlayacaktır. Başka bir tarım mümkün, başka bir tüketim mümkün diyerek bunun ilk adımını bugün atıyoruz. Bu süreçte toplumsal sorumluluk ve kamusal görev bilinci ile bize destek olan odamıza teşekkür ediyorum. Her çalışmamızda olduğu gibi bu projemizde de konunun uzmanları olan odalar, akademisyenler ve sivil toplum ile birlikte çalışacağız” dedi.
Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Türk de oda olarak gerek çiftçilerin, üreticilerin gerekse tüketicilerin haklarını koruyarak ve ülke menfaatlerini gözeterek ülkemizdeki tarımsal üretimin geliştirilmesine yönelik mücadele verdiklerini ve bu kapsamda yerel yönetimlere de önemli görevler düştüğüne dikkat çekerek, “Oda olarak üzerimize düşen sorumluluğu alarak sahada da somut projelerin geliştirilmesine destek olacağız. Bu tip projelerin yerelde sürdürülebilir kalkınmaya ilişkin örnek bir model olabileceğine inanıyoruz. Sayın Başkana da böylesi zor bir dönemde, önemli bir toplumsal problemi çözmek için sergilediği kararlılıktan ve öncülüğünden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.


Kuaförler Açıldı, Denetimler Başladı

Kuaförler Açıldı

Karşıyaka Belediyesi, 51 günlük aranın ardından tekrar faaliyete geçen berber ve kuaförlerde denetim çalışmalarına başladı. Zabıta Müdürlüğü ekipleri tarafından bir gün içerisinde 44 iş yeri ziyaret edilerek, koronavirüs tedbirlerine ilişkin uyarı ve kontroller yapıldı. İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi doğrultusunda, uygulanması gereken kuralları içeren duyuru belgeleri tebliğ edildi.

Kurallara Uydular

Denetlenen berber ve kuaförlerde; maske ve dezenfektan kullanımı, sosyal mesafe, randevu sistemi, genel hijyen ve temizlik gibi konularda eksikliğe rastlanmazken, açma ve çalışma ruhsatı bulunmaması nedeniyle 9 iş yeri hakkında tutanak tutuldu. İlçe genelindeki 585 kuaför ve berbere yönelik denetimlerin düzenli olarak sürdürüleceği belirtildi. Ayrıca, Karşıyaka Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından tüm bu iş yerlerinin dezenfekte edilmesi için de çalışma başlatıldığı kaydedildi.

“Tedbiri Elden Bırakmayalım”

Tedbiri Elden Bırakmayalım

Koronavirüs önlemlerini sıkı şekilde uygulamaya devam ettiklerini ve herkesten hassasiyet beklediklerini vurgulayan Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay “Ülkemizde koronavirüs tablosunun olumlu gidişatını korumak ve normalleşme sürecini hızlandırabilmek adına önlemlerimizi almaya, dikkatli olmaya devam etmeliyiz. Bu süreçte herkese olduğu gibi, tekrar hizmete açılan berber ve kuaförlerimize de önemli sorumluluklar düşüyor. Aldıkları tedbirler için hepsine tek tek teşekkür ediyor, hiçbir gevşeme olmadan kurallara uygun şekilde hizmet vermeyi sürdürmelerini istiyoruz. Vatandaşlarımızdan da aynı şekilde kurallara uymalarını, özenli davranmalarını bekliyoruz” dedi.

Karşıyaka’da ‘Hurda Araç’ Sorununa Neşter Vuruldu

Hurda Araç’ Sorununa Neşter Vuruldu

3 Ayda 120 Hurda Araç Çekildi


Karşıyaka Belediyesi, hem çevre ve görüntü kirliliği oluşturan hem de güvenlik riski yaratan “hurda araç” sorununa neşter vurdu. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Emniyet Müdürlüğü ile ortaklaşa yürütülen çalışmalar kapsamında; 3 ayda 120 hurda araç yol kenarları ve boş arazilerden kaldırılarak Menemen’deki otoparka çekildi.

İlçe Genelinde 179 Araç Tespit Edildi


Karşıyaka’daki hurda araç kaldırma çalışmaları geçtiğimiz Şubat ayında, Karşıyaka Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü Zabıta ekipleri tarafından, İzmir Valiliği’nin kararına istinaden başlatıldı. Bu kapsamda; ilçe genelindeki boş arazilerde, mahalle aralarında, cadde ve sokak kenarlarında terk edilmiş vaziyette 179 adet hurda araç bulunduğu belirlendi. Sahipleri tarafından kaldırılmayan ya da sahiplerine ulaşılamayan araçlar İzmir Büyükşehir Belediyesi Trafik Zabıta ekipleri ve Karşıyaka Trafik Şube Müdürlüğü ekiplerince Menemen’deki İBB Hurda Araç Toplama Otoparkı’na çekilirken, bu süreçte toplanan hurda araç sayısı 120’ye ulaştı.

Sahiplerine 997 Lira Ceza Kesiliyor


İlçe genelinde hurda araç tespit ve çekme çalışmalarının devam ettiğini aktaran Karşıyaka Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü yetkilileri, “Hurda araçların kaldırılması için 15 Şubat’tan bu yana yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Plakası olan araçların sahiplerinin bilgilerini Emniyet’ten alarak tebligat çekiyor, 10 gün süre veriyoruz. Kaldırılmazsa, sahibine Kabahatler Kanunu’na göre 997 lira cezai işlem uyguluyoruz. Tüm resmi işlemleri tamamlanmış ve yasal olarak hurdaya ayrılmış araçlar, Büyükşehir Belediyesi Trafik Zabıta ekipleri ve İlçe Trafik Şube Müdürlüğü ile birlikte kaldırılarak İBB Hurda Araç Otoparkı’na götürülüyor. Sahipleri araçlarını 6 ay içinde buradan alabiliyor, bu süre sonunda araçlar Maliye Bakanlığı’na devrediliyor” dedi.

“Tehlike Ve Kirlilik Ortadan Kalkacak”


Terk edilmiş hurda araçların ciddi tehlikeler yarattığına dikkat çeken Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay “Sahipleri tarafından yol kenarlarında, boş arazilerde atıl vaziyette bırakılmış bu araçlar, görsel ve çevresel kirliliğin yanında güvenlik açısından da ciddi riskler oluşturuyor. Özellikle çocuklar için tehlike arz eden, yanma - patlama riski taşıyan, trafikte de sıkıntı yaratan bu soruna son vermek için Karşıyakamızda kurumlar arası işbirliği ile mücadelemizi sürdürüyoruz. Hurda araçlardan kaynaklı tehlike ve kirlilik tamamen ortadan kalkana kadar çalışmalarımıza devam edeceğiz. Katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Yamanlar Domatesinin Dönüş Yolculuğu Başladı!

Yamanlar Domatesinin Dönüş Yolculuğu Başladı!

Karşıyaka Belediyesi tarafından yerelde kalkınmaya katkı sağlamak amacıyla başlatılan girişimler sonucunda ‘Yamanlar domatesi’nin sofralara dönüş yolculuğu başladı. Yüzde 95 saflık ayarındaki ata tohumu ile yetiştirilen 3 bin adet fide, ücretsiz olarak Yamanlar köylülerine dağıtıldı.

Ata Tohumu 3 Bin Fideye Dönüştü


Son yıllarda üretimi yok denecek kadar azalan Yamanlar domatesini yeniden yaygınlaştırmak için yürütülen çalışmalar, geçtiğimiz aylarda Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın talimatıyla hayata geçirildi. Bu kapsamda, 1870’li yıllardan bu yana köylülerin elinde bulundurduğu tohumlardan üç farklı örnek alınarak, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tohum Teknolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde saflık ayar testi yaptırıldı. İncelemeler sonucunda, tohumların yüzde 95, 80 ve 68 oranlarında saflık taşıdığı tespit edildi. Ardından, yüzde 95 saflık ayarındaki tohumun sahibi olan Cafer Esen’in katkılarıyla çoğaltma hamlesi başlatıldı. Esen’in tarlasında ve Karşıyaka Belediyesi’ne ait serada, ilk etapta 3 bin fide yetiştirildi ve muhtarlık aracılığıyla tespit edilen 22 köylüye ücretsiz olarak dağıtıldı. Üreticilerin tarlalarında Yamanlar toprağı ile buluşan fideler, Ağustos sonu itibariyle ürün vermeye başlayacak ve Yamanlar domatesini yaygınlaştırma projesi, Karşıyaka Belediyesi ve köylülerin iş birliği ile hız kesmeden devam ettirilecek.

Başkan Tugay Sözünü Tuttu


Geçmişi 150 yıl öncesine dayanan Yamanlar domatesinin Karşıyaka için önemli bir yerel değer olduğunu ifade den Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay “Aylar önce bir söz verdik ve ‘Yamanlar domatesi tezgahlara dönecek’ dedik. Hem yerelde kalkınmaya katkı sağlamayı hem de kaybolmaya yüz tutmuş önemli bir değerimizi canlandırmayı amaçladık. Bu süreçte projemizi bilimsel bir zemine oturtarak ilerledik ve gerçek, yerli, saf ata tohumundan yola çıkarak ürettiğimiz fideleri köylülerimize dağıttık. Gelecek yıl çok daha kapsamlı bir çalışmayla, üretim miktarımızı daha da artıracağız. İnce kabuklu, sulu ve çok lezzetli olan domatesimizin eski günlerde olduğu gibi, çok daha fazla insana ulaşmasını sağlamak istiyoruz. Bu yolda köylülerimizle el eleyiz. Üretimi teşvik edecek, üreticiyi destekleyeceğiz. İlçemizin önemli markalarından biri olan Yamanlar domatesine hep birlikte sahip çıkacağız” dedi.

KARŞIYAKA İLE İLGİLİ BİLGİLER BİTMEDİ
KISA BİR ARADAN SONRA DEVAM EDECEK

Hiç yorum yok:
Write yorum

Videolar